Cité Miroir

Lieu d’exception au service de la citoyenneté,
de la mémoire et du dialogue des cultures

Historisch overzicht

1936

De schepen van Luik, Georges Truffaut, lanceert het Baden en Thermen project. Het omvat twee zwembaden, een busstation, een afdeling hydrotherapie, lokalen ernaast, een café/restaurant, een dancing. De modernistische architect Georges Dedoyard wordt benoemd naar aanleiding van een prijsvraag voor een aanbesteding volgens zeer strenge voorschriften.

1940

De Duitsers vallen Luik binnen. De oorlog vertraagt de werkzaamheden en de bomaanslag op de avond van 25 mei 1940 veroorzaakt schade, 2.500 platen van de koepel gemaakt van doorschijnend beton moeten worden vervangen. Er wordt een kelder gebouwd om te schuilen tijdens de bombardementen. In mei 1940 worden er, tijdens de werkzaamheden, een dertigtal vluchtelingen opgevangen.

1942

Het gebouw wordt onder de nazi-bezetting voltooid en in mei opent het zijn deuren voor het publiek. Georges Truffaut, die een maand eerder in het verzet in Engeland overleed, zal nooit meer de voltooiing van zijn project zien.

Het gebouw van La Sauvenière, beschouwd als een van de belangrijkste verworvenheden van de modernistische stijl van het interbellum, neemt de vormen van een passagiersschip met majestueuze proporties aan. Aan de binnenkant is het meest bijzondere element de grote hal van de baden die 80 meter lang en ruim 10 meter hoog is.

Dedoyard liet zich inspireren door de artistieke stroming en de Duitse Bauhaus-architectuur. De basisvormen - hier de kubus en de bol - worden benadrukt, de regels van symmetrie heersen. Kale muren, strakke lijnen, de alomtegenwoordigheid van beton en glas beklemtonen deze in wezen functionalistische architectuur.

 

1943

La Sauvenière kent al heel snel een groot succes. In 1943 registreert men er meer dan 800.000 zwemmers, een recordjaar. De zwembaden, gebouwd volgens de nieuwste ontwikkelingen zijn uitgerust met een ophangingsysteem om 50 leerling-zwemmers tegelijk te dragen. Een ware revolutie!

1948

Het sportcomplex La Sauvenière wordt gebouwd. Gymnastieklokalen en de clubruimtes voor judo, schermen, worstelen, tafeltennis of boksen zien er het daglicht.

1950

Aan de zijde van de begane grond van het gebouw is het busstation in vol bedrijf. Wachtkamers, een kiosk voor kranten, hotdog verkopers, een bar met verfrissingen ... de zwemmers genieten van een waar comfort. De 20 lijnen onderhouden een verbinding met de site, met 400 vertrekken per dag.

1956

Door de goede ligging In het centrum van de stad worden de Baden en Thermen dagelijks bezocht door scholen. Destijds was de ingang aan de Boulevard de la Sauvenière.

2000

De Baden en Termen sluiten hun deuren omdat ze niet meer voldoen aan de veiligheidsnormen. Het gebouw wordt geleidelijk aan en deels verlaten maar sommige installaties werken nog steeds.

2004

Oprichting van de vzw MNEMA op initiatief van vzw Territoires de la Mémoire om het beheer van het project 'Cité Miroir' te waarborgen. In datzelfde jaar wordt het gebouw gedeeltelijk geklasseerd als monument van het Waalse erfgoed.

2009 – 2013

De renovatiewerkzaamheden werden toevertrouwd aan het Bureau d'Etudes Pierre Beugnier en aan Triangle Architectes. De verandering van de functie is radicaal: de site moet worden omgezet in een cultureel centrum met tentoonstellingsruimte en een auditorium, alle uitgerust met de nieuwste geavanceerde technologieën op het gebied van isolatie, verwarming en verlichting.

Januari 2014

La Cité Miroir wordt ingehuldigd. 22.000 bezoekers verdringen zich tijdens de openingsweek.

La Cité Miroir verwelkomt meer dan 80.000 bezoekers per jaar sinds de opening.

Oktober 2014 - maart 2015

De eerste grote tentoonstelling L'Art dégénéré selon Hitler biedt een overzicht van de geschiedenis van de verkoop van de stad Luzern in 1939 en de gevolgen daarvan. Ze wordt bezocht door 52.000 personen.

Mei 2014

De permanente tentoonstelling van de vzw Territoires de la Mémoire ingehuldigd in La Cité Miroir. Plus jamais ça ! ('dat nooit meer') verwijst naar het leven van de gedeporteerden in de nazikampen. Begeleid door de stem van de acteur Pierre Arditi, door het geluid, de beelden, het spel van licht en muziek, worden de bezoekers rondgeleid om de ruimtes te ontdekken die de zwartste bladzijden van onze geschiedenis onderzoeken om uiteindelijk te worden geconfronteerd met de huidige wereld en de urgentie om elke dag weerstand te bieden.

Februari 2016

In februari 2016 ziet een geheel nieuwe permanente tentoonstelling, gerealiseerd door het Centre d'Action Laïque de la Province de Liège vzw, het daglicht in La Cité Miroir. En Lutte. Histoires d'émancipation blikt terug op de geschiedenis van de arbeidersstrijd en doet er ons aan herinneren dat de sociale solidariteit waar we vandaag de dag in België van genieten te danken is aan de strijd die vele generaties arbeiders geleverd hebben.

Voorgesteld als een reis door de tijd, begeleid door beeld, geluid, licht en de stem van de Franse acteur Philippe Torreton, laat de tentoonstelling zien dat de wereld onder de impulsen van collectief handelen kan veranderen en dat sociale vooruitgang kan worden verworven.

 

September 2016 - februari 2017

"Men is niet als racist geboren, men wordt het", Lilian Thuram

Gedurende bijna 5 eeuwen fascineerde de industrie van de menselijke tentoonstelling meer dan 1 miljard en 400 miljoen bezoekers en stelde ze wereldwijd tussen 30.000 en 35.000 figuranten tentoon. Via de tentoonstelling Zoos humains. L’invention du sauvage (Menselijke dierentuinen, de uitvinding van de wilde), leert het publiek begrijpen hoe racistische vooroordelen in de tijd van de grote koloniale imperiums zijn ontstaan.

De Onderzoeksgroep Achac en de Stichting Lilian Thuram - Éducation contre le racisme ('Onderwijs tegen racisme') , zijn een samenwerking aangegaan met het Centre d'Action Laïque de la Province de Liège en vzw MNEMA om in La Cité Miroir het relaas te presenteren van deze vergeten geschiedenis: op de kruising van het kolonialisme, de wetenschap, het racisme en de wereld van entertainment  ... de geschiedenis van de 'menselijke dierentuinen'.

 

December 2016

La Cité Miroir behaalt het streefcijfer van 250.000 bezoekers!