Cité Miroir

Lieu d’exception au service de la citoyenneté,
de la mémoire et du dialogue des cultures

Expositions temporaires

Ontaarde kunst volgens Hitler

Du 17 octobre 2014 au 30 mars 2015
Lieu : 
Espace Georges Truffaut

Kunst en geschiedenis reiken elkaar de hand in een nieuwe tentoonstelling in Luik gewijd aan kunstwerken die de Duitsers in 1939 in Luzern per opbod verkochten.
Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog bestempelden de nazi- autoriteiten verschillende moderne kunstwerken die aanwezig waren in Duitse musea als ‘ontaard’ en wouden ze die ervan zuiveren. In juni 1939 organiseerden ze daarom een grote veiling in Luzern. Tijdens deze historische veiling gingen werken van de grootste kunstenaars van die tijd onder de hamer: Gaugain, Chagall, Matisse, Kokoschka, Picasso …
De Belgische staat was vertegenwoordigd op de veiling, samen met een kapitaalkrachtige Luikse delegatie. België kocht meerdere werken aan voor musea in Antwerpen en Brussel, terwijl Luik negen uitzonderlijke doeken aankocht die vandaag tot de belangrijkste werken van de collectie van de stad horen. De meeste van deze kunstwerken maken tegenwoordig deel uit van prestigieuze openbare en privécollecties verspreid over de hele wereld. Nu komen ze voor het eerst terug naar Luik voor een exclusieve tentoonstelling in La Cité Miroir. Tal van documenten zullen de historische context van de veiling toelichten.

Het architecturale pareltje La Cité Miroir is het nieuwe polyvalente culturele centrum in het hart van Luik. Dit gebouw uit 1939 werd onlangs volledig gerenoveerd. Het herbergde ooit de publieke baden en het zwembad van Sauvenière, maar tegenwoordig biedt het onderdak aan sociale en culturele projecten. 

Een tentoonstelling georganiseerd door de Stad Luik, Universiteit van Luik, MNEMA asbl, Les Territoires de la Mémoire asbl en Les Musées de Liège asbl.

 

De tour van deze tentoonstelling geeft gratis toegang tot de " Notre Combat " op de tentoonstelling " Aankopen van Parijs " in de BAL , in de tentoonstelling over "Artistes dégénérés" Gallery of Wittert en een ingang voor de Grand Curtius .
Laatste toegang tot de tentoonstelling : 17h - garderobe verplicht
Gesloten : 1 november - 11 november - 24 december tot 2 januari inclusive
Rondleidingen door asbl Art&Fact: tarief en contact
Wie het woord wil nemen in het kader van een vrij bezoek en geen deel uitmaakt van de organiserende instanties of van de vzw Art&Fact, moet daartoe een beargumenteerd verzoek indienen bij de directie van de vzw MNEMA (direction@mnema.be)

Version française - Deutsch version - English version

Organisateur

Stad Luik, Les Musées de Liège asbl, Universiteit van Luik, MNEMA asbl et Les Territoires de la Mémoire asbl

Réservations

Tickets te koop aan La Cité Miroir
Rondleidingen door asbl Art&Fact: tarief en contact