Cité Miroir

Lieu d’exception au service de la citoyenneté,
de la mémoire et du dialogue des cultures

Tijdelijke tentoonstellingen

World Press Photo 2018

van 10 november 2018 tot 13 januari 2019
Maandag tot vrijdag 9u-18u
Zaterdag en zondag 10u-18u
‘s avonds open in functie van de geprogrammeerde
activiteiten
Lieu : 
Espace Rosa Parks
Espace Georges Truffaut
Public : 
Iedereen

Van 10 november 2018 tot 13 januari 2019 verwelkomt les Territoires de la Mémoire de 61 e editie van de tentoonstelling van de World Press Photo in La Cité Miroir in Luik. Deze prestigieuze prijs voor fotojournalistiek biedt een venster op de hedendaagse wereld. De 160 foto’s die indrukwekkend zijn en tot de verbeelding spreken, onthullen een blik op de wereld zoals die vandaag is.

De jaarlijkse prijs beloont professionele fotografen voor hun beste foto’s en bijdragen tot de fotojournalistiek. De foto’s dompelen ons onder in het hart van de actualiteit van 2017 zoals de oorlog in Syrië, het bloedbad van de Rohingya’s in Myamar of de manifestaties in Venezuela. Maar ze tonen ons ook talrijke hedendaagse visies op manieren van leven in de wereld, over ons milieu of onze maatschappij. Die beelden vertellen ons sterke verhalen waar het leven nu eens tragisch is, dan weer verschrikkelijk maar ook vol hoop, betrokkenheid en menselijkheid.

De World Press Photo prijs werd in 1955 opgericht. Het is tegenwoordig een instituut van wereldniveau en een jaarlijkse afspraak waarnaar wordt uitgekeken. De persfoto’s van de laureaten worden gekozen voor hun juistheid en de boodschap die ze de wereld uitzenden in verschillende categorieën (milieu, sport, actualiteit, natuur, bevolking, enz.). Ze verwerven allen, of bijna, het statuut van iconen en worden verspreid door media in heel de wereld. De tentoonstelling reist door naar 45 landen en wordt jaarlijks door 4 miljoen mensen bezocht.

Dankzij deze belangrijke tentoonstelling doet de Territoires de la Mémoire mee aan het in vraag stellen van de realiteit van vandaag met haar conflicten, sociale onrechtvaardigheid maar ook solidariteit en menselijkheid. World Press Photo stelt eveneens de persvrijheid in vraag, de taak van afbeeldingen en journalisten ten opzichte van moeilijke onderwerpen. Het is een oproep om zich te informeren maar vooral te verontwaardigen over het geweld en de bedreiging van mensenrechten.

Praktisch

♦ Panelen met uitleg in het Frans en Engels

♦ Bezoekersgidsen in het Nederlands en Duits

 

Organisator

Les Territoires de la Mémoire asbl

Prijs

7€ : volwassenen

5€ : -26 jaar oud, werklozen, groep (min. 10 pers.), Carte prof/Lerarenkaart, gehandicapten, Citoyen Cité Miroir, leden van Les Territoires de la Mémoire

3€ :schoolgroep

Art. 27

Reservering

reservation@citemiroir.be

04 230 70 50

Op maandag 19 en dinsdag 20 november is de tentoonstelling compleet. We accepteren geen extra bezoekers.